Oktober er national sikkerhedsmåned, og en analyse viser, at der stadig er brug for opmærksomhed på området. Blandt andet fremgår det, at én ud af fire små og mellemstore danske virksomheder stadig mangler at implementere de mest basale sikkerhedstiltag.
Et bekymrende sikkerhedsniveau
Knap halvdelen af landets 300.000 små og mellemstore virksomheder – eller SMV’er – har ikke det sikkerhedsniveau, der anbefales i forhold til deres risikoprofil.
Samtidig vurderer en tredjedel af virksomhederne selv, at de ikke kan udføre virksomhedens kerneopgaver, hvis de mister adgangen til centrale it-systemer. I virkeligheden er antallet formentlig langt større; i dag bliver det enten meget vanskeligere, eller direkte umuligt, for de fleste virksomheder at arbejde, hvis blot emailen er nede, for slet ikke at tale om kunde-, produktions- og regnskabssystemer. Hele 25 procent af SMV’erne mangler fortsat at implementere systematisk opdatering af software og backup af data, som regnes for de to mest basale og nødvendige sikkerhedstiltag.
Det kan få store konsekvenser for virksomhederne i form af tabt omsætning, ekstra udgifter, mistet data, eller endda at forretningen simpelthen ikke er i stand til at køre videre.
Hvad bør man gøre?
Både små og store virksomheder kan øge it-sikkerheden markant ved blot at sikre, at styresystemer og programmer løbende opdateres, og at der tages fast backup af virksomhedens data. Dette er to af de syv grundlæggende sikkerhedsråd fra Sikkerdigital.dk.
Sikkerdigital.dk er et samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og en række strategiske partnere, som har til formål at øge IT-sikkerheden i Danmark. Ud over de to ovennævnte gives desuden følgende fem gode råd til bedre sikkerhed:
- Få overblik over vigtige data og systemer
- Køb antivirus og firewall
- Lær at spotte mistænkelige mails
- Lav stærke adgangskoder
- Stil sikkerhedskrav til it-leverandørerne
De syv råd om IT- sikkerhed uddybes på hjemmesiden, herunder ikke mindst med gode råd til at føre dem ud i livet i praksis.
Vi har i øvrigt skrevet om emnet tidligere her på vores blog – du kan læse mere om, hvordan angreb kan finde sted her, og om at få støtte til at udvikle den digitale sikkerhed her.
Har du brug for hjælp?
Kontakt os, hvis du har brug for professionel bistand – vedrørende dette emne, eller i forbindelse med andre spørgsmål, der knytter sig til din virksomheds økonomi.