Landets politikredse har i årets første tre måneder modtaget næsten 450 anmeldelser om falske pengesedler. Dermed er 2023 på vej til at overgå sidste år, som ellers havde det højeste antal anmeldelser om falske pengesedler i seks år.
Butikker er særligt udsat
Det er især butiksansatte – og navnlig dem uden erfaring, for eksempel afløsere og nyansatte – der risikerer at blive snydt af de falske sedler. Sedlerne er ofte af rigtig god kvalitet og derfor svære at spotte. Det er både danske og udenlandske sedler, der forfalskes.
Som kassemedarbejder kan det være utroligt svært at spotte falske sedler, men der er nogle tommelfingerregler, som er gode at følge:
Hav øje på de store sedler, da det oftest er dem, der forfalskes.
Langt størstedelen af de falske pengesedler, der opsnappes i Danmark, er 1000-kr. sedler.
Vær opmærksom på situationen. Betaler en kunde eksempelvis med større sedler end nødvendigt? Eller betaler en kunde med udenlandsk valuta og ønsker at få danske kroner retur?
Er du i tvivl, så henvis kunden til et pengeinstitut, hvor de kan veksle store sedler til mindre eller købe valuta.
Se efter disse sikkerhedselementer på pengesedlerne:
- vinduestråd med bevægeligt bølgemotiv
- hologrammet, der reflekterer lyset i forskellige farver
- vandmærket
- den skjulte tråd, som ses, når sedlen holdes op mod lyset
- papirets kvalitet
Det er værd at nævne, at niveauet for falske penge i Danmark er meget lavt – ifølge Nationalbanken er det blot 8 ud af en million 1000-kr. sedler, der er falske. Du kan se mere om dette, og om de avancerede sikkerhedselementer, der gør det muligt at genkende en ægte seddel, på Nationalbankens hjemmeside.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at ringe eller skrive, hvis der er noget vi kan hjælpe med, vedrørende dette og andre emner, der knytter sig til din virksomheds økonomi og regnskab.