Kontakt os

Som du måske allerede ved, så har regeringspartierne besluttet at sænke energiafgifterne i 1. halvår af 2023. Dette har visse regnskabsmæssige konsekvenser, navnlig for momsregistrerede virksomheder, som man skal være opmærksom på. Desuden bortfalder de såkaldte bilag 1-begrænsninger.

Afgiftsændringer

Energiafgiften på elektricitet  har været ændret flere gange i løbet af 2022, men var i 4. kvartal 2022 på 72,3 øre/kilowatt-time (kWh). Godtgørelsen for momsregistrerede virksomheder udgør i samme periode 71,9 øre per kWh. Disse virksomheder skal således betale 0,4 øre per kWh.

I første halvår af 2023 nedsættes afgiften markant, helt ned til 0,8 øre/kWh. I denne periode kan virksomheder med momspligtig aktivitet få godtgjort 0,4 øre/kWh – de betaler således fortsat en afgift på 0,4 øre/kWh; det eneste der ændrer sig er størrelsen af godtgørelsen.

I andet halvår af 2023 er planen, at afgiften skal være 69,7 øre/kWh, med en refusionssats for momsregistrerede virksomheder på 69,3 øre/kWh. Det er altså planen, at virksomhederne også i denne periode skal betale 0,4 øre/kWh i afgift.

Ifølge disse planer er det således ligegyldigt for momsregistrerede virksomheder, hvad afgiften udgør. Virksomhederne betaler 0,4 øre / kWh, for hele året – men der opkræves forskellige beløb i henholdsvis første og andet halvår 2023, og man skal derfor anføre forskellige godtgørelsesbeløb på sine momsangivelser igennem året. I forhold til momsperioden, så skal energiafgiften indberettes i dén periode, hvor du har fået faktura fra din energileverandør.

Bemærk, at der er særlige regler for landbrug, gartneri m.v., samt for energiintensive og konkurrenceudsatte produktionsformer.

Bilag 1 og liberale erhverv

Visse virksomheder inden for liberale erhverv har ikke kunne få godtgjort energiafgifter til normale forhold (for eksempel drift af computere, oplysning af lokaler). Kun afgifter til den elektricitet, der har været anvendt til rumvarme, komfortkøling (air conditioning) samt opvarmning af vand kunne der opnås godtgørelse for.

Dette gjaldt for følgende virksomheder:

  • Advokater
  • Arkitekter
  • Bureauer (bl.a. vagtbureauer, ægteskabsbureauer)
  • Landinspektører
  • Mæglere
  • Reklame
  • Revisorer
  • Rådgivende ingeniører

Fra 1. januar 2023 ophæves disse regler imidlertid, og ovenstående virksomheder kan derfor nu få godtgjort energiafgifterne i samme omfang som de er momspligtige. Selvfølgelig udelukkende hvis elektriciteten medgår til momspligtige aktiviteter.

Se mere om energiafgiften på Skattestyrelsens hjemmeside.

Brug for bistand?

Kontakt os gerne, hvis du har behov for faglig vejledning eller bistand – i forbindelse med dette, eller hvis der er andre ting relateret til din virksomheds økonomi vi kan hjælpe med.